Bild 5
Skymning över Storfloran strax öster om Fillsartrusket. Foto: Ronny Fredriksson

Fillsartrusket (uttalas trussjet)

Fillsartrusket är en vacker liten myrgöl mitt ute på Storfloran. Den ser från ovan ut som ett öga mitt i myrflaket.

Fillsartrusket är ganska djupt runt 5-6 meter trots sin litenhet. I Fillsartruskets närhet på en myrholme bodde i gångna tider en klok gubbe som använde blodiglar från trusket för att bota sjukdomar. Han fiskade blodiglarna genom att ta på sig en tunn strumpa varefter han stoppade ner foten i trusket och lät blodiglarna suga fast. Sedan drog han upp benet och krängde av sig strumpan avig och fick på det sättet en liten säck med blodiglar. Sedan matade han dem med sitt eget blod tills det var någon sjuk stackare som kom och ville bli botad. Detta går att läsa i boken ”Sällsamheter i Uppland del 2” utgiven på Raben & Sjögrens förlag 1979.

Fillarstrusket är en nästan klassisk spelplats för orre mitt ute på storfloran. Vilket besökare skall tänka på under framförallt från slutet av feburari och fram till april. Undvik att komma skidande eller gående under morgontimmarna utifrån att du då riskerar att störa orrspelet. Övriga dagen är sällan något problem för att orrarna då avslutat sitt spel för dagen. Vill man uppleva orrspelet från orrgömslet på platsen bör du anlända under mörka natten eller redan kvällen innan för att inte skrämma orrarna.

Orrspelet vid Fillsartrusket kommer ibland igång redan i februari. Men höjdpunkten brukar vara kring den 10-20 april då brukar det vara 12-13 tuppar på spelet samt att hönorna kan vara framme vid spelet om du har tur.

Bild 13
En orrtupp tittar upp bland ljungen vid Fillsartrusket. Foto: Ronny Fredriksson

Vid Fillsartruskets södra strand ligger både orrgömslet och den sk gästboksholken eller lådan. Det har nämligen under många år varit en tradition bland oss lokalt boende att skida till Fillsartrusket och skriva i gästboken. Vid vintrar som varit relativt snöfria men kalla, kan man promenera på de frusna isarna till Fillsartrusket. Notera dock att vara försiktig med isarna.

Vid övernattning i orrkojan inför morgondagens spel rekommenderar jag att ni är som mest två personer. Det går att vara tre, men det blir trångt. Det finns inget dass och ingen möjlighet att elda vid Fillsartrusket. Notera att eldningsförbud alltid råder där det ej finns officiellt markerade grillplatser. Dessa finns utsatta på informationstavlorna om naturreservatet.

Övriga fåglar som kan röra sig i omgivningarna på våren är trana (brukar häcka i närheten), enkelbeckasin, morkulla, grönbena, sångsvan, fiskgjuse etc.

För dig som även vill fotografera orrspelet rekommenderas systemkamera med teleobjektiv på minst 300-400 mm.
IMG_0330
Kamraten Peter på väg över myren söder om Fillsartrusket för att komma till Lönnberget där den sk Lönnbergsstigen slutar/börjar. Foto: Ronny Fredriksson

IMG_0152
Jag innan sovdags i orrkojan vid Fillsartrusket. Foto: Ronny Fredriksson

IMG_0153
Morgon och Peter fotograferar orrspelet. Foto: Ronny Fredriksson

IMG_0151
Middag vid Fillsartrusket. Foto. Ronny Fredriksson

IMG_0150
Peter Brunberg i matlagningstagen. Foto: Ronny Fredriksson

IMG_0156
Foto: Ronny Fredriksson

fillsa1_1024
Gästboksholken vid Fillsartrusket 2011. Foto: Ronny Fredriksson

fillsa2_1024
Fillsartrusket från söder. Benrester av rådjur. Foto: Ronny Fredriksson

IMG_4219
Orrspår vid Fillsartrusket den 16 mars 2013. Foto: Ronny Fredriksson

IMG_4226
Skidåkning på Storfloran när det är som bäst. Skarsnö och värmande sol. Myren är som ett salsgolv. Foto: Ronny Fredriksson

skanna0128
Gästboksholken/lådan vid Fillsartrusket på 1960-talet. På bilden syns från vänster min gammelfarfar Emanuel ”Manne” Hagel, Margit Hagel och min gammelfarmor Ingrid Hagel. Foto: Holger Hagel

Bild 20
Min pappa Åke och min mamma Britt-Marie vid Fillsartrusket. Tidigt 1970-tal? Foto: ?

IMG_4221
Min syster Pernilla och min mamma Britt-Marie vid Fillsartrusket den 15 mars 2013. Foto: Ronny Fredriksson

snfexkfillsarby2006
Här är när jag (längst till vänster) var ciceron för Naturskyddsföreningens 24-timmarsexkursion mars 2006. Foto: Per-Arne Hansson

fillsa3
Orrkojan från insidan. Foto: Ronny Fredriksson

Fillsargamlanya
Skräphögen som syns är resterna av den gamla orrkojan. Framför ligger byggnadsmaterialet till den nya. Foto: Ronny Fredriksson

IMG_0129
Britt-Marie och Lennart raster vid Fillsartrusket den 19 februari 2011. Foto: Ronny Fredriksson

Gamla Prästarby jaktkoja


Om man är i trakterna av Fillsartrusket och behöver riktigt vindskydd och en möjlighet att elda. Finns en lösning som dock inte rekommenderas. Det är gamla Prästarby jaktkoja som ligger någon kilometer SV om Fillsartrusket. Idag verkar dock ingen sköta om kojan. De sista som nyttjade den verkade heller inte ha någon direkt känsla för den. Den är privat och står på privat mark i reservatets sk yttre zon.
prestarbykojan
Gamla Prästarby jaktkoja. Foto: Ronny Fredriksson

IMG_0737
Mikael inne i Gamla Prästarby jaktkoja. Inte direkt charmigt med plastbord och plaststolar. Foto: Ronny Fredriksson

Karbotten


Karbotten även kallat ”Grillholmen är en liten myrholme belägen på den sk ”Storfloran” mellan Florbergets udde, Påls udde/Gammelåkröken, och Kojholmarna. Upplandsledens västra sträckning passerar denna och det finns en iordningställd rastplats med bänkar, eldstad och ved som tillhandahålls genom Länsstyrelsen. Här finns också en informationstavla om naturreservatet. Både från fastmarken på norra sidan och sådda sidan leder fina spångar ut till Karbotten. På spångarna finns bänkar att sitta och vila på.



platse5
Jag fågelspanar från spången vid Karbotten. Foto: Mikael Karlberg

verafloran1982
Min mormor Vera på spången vid Karbotten. 1980-tal. Foto: Ronny Fredriksson

index.7
Jag med en grupp från Naturskyddsföreningen vid Karbotten. Foto: Johansson


akerlund
Bosse en gammal vandrare på Florarna vid Karbotten. Foto: Ronny Fredriksson

IMG_1398_5
Spaning vid Karbotten. Foto: Ronny Fredriksson

20081229hasseliten
Vandring på fina myrisar mellan Karbotten och Fillsartrusket. Foto: Ronny Fredriksson

karbottenbro
Nybyggd/restaurerad spång 2008. Foto: Ronny Fredriksson

DSCN0830
Tältning vid Karbotten. Foto: Ronny Fredriksson